Een stem voor de Oceaan

Een AI-gedreven prototype bot voor de Verenigde Naties

AANLEIDING:

Duurzaamheidstrateeg Milan Meyberg ontwikkelt baanbrekende concepten voor een betere wereld. Begin zomer 2023 kwam hij via een Beers & Bots-borrel bij Studio Winegum terecht voor een onwaarschijnlijk ambitieuze missie: de oceaan een persoonlijkheid, een stem en gezicht geven, zodat deze zich kan mengen in debatten over de rechten voor de oceaan. En dit alles, omdat hij door The Ocean Race was uitgenodigd om op 18 september 2023 deel te nemen aan de Ocean Conference en tijdens de United Nations’ Climate Week zijn Emissary of GAIA-project te presenteren. Acht weken de tijd om een hersenspinsel uit te werken tot een volledig interactieve presentatie én proof of concept, met behulp van generatieve AI.

REALISATIE:

Toen Milan Meyberg op vrijdag 28 april voor het eerst op het kantoor van Studio Winegum was, werden we tweemaal van onze sokken geblazen: eerst wegens de beresterke Keynote-presentatie over zijn concept ‘Environmental Personhood’ en vervolgens toen hij meldde uitgenodigd te zijn om zijn concept te presenteren bij de UN Climate week in New York. Waar was Milan naar op zoek als alles al zo indrukwekkend was? Hij zou in New York graag op het podium communiceren met ‘De Oceaan’ in de hoedanigheid van een AI-gedreven prototype bot.

Studio Winegum loopt voorop in de mars om de wereld een beetje behapbaarder te maken met behulp van chatbots. In die hoedanigheid sloten we dan ook graag aan, we zagen het als de ideale aanleiding om eens tot het uiterste te gaan met wat er voorhanden is qua generatieve AI. Samen met Milan zijn we in een soort ruimteschip gestapt waarvan we op dat moment nog geen idéé hadden waar we op uit zouden komen, maar we geloofden erin. We maakten een plan van aanpak en een inventaris van welke tools we nodig hadden.'

Onze Joris is gaan prompten met behulp van verschillende Large Language Models om de bot (lees: De Oceaan) een persona te geven. We zijn de API van OpenAI in gaan zetten als een interviewer om tot een preciezere persona te komen. Ook zetten we lijntjes uit naar grote productie- en animatiestudio’s, die stuk voor stuk zeiden dat het in de tienduizenden euro’s zou gaan lopen én bovenal niet klaar vóór 18 september. Het werd nog duidelijker voor ons dat we het hele project van begin tot eind AI-gedreven wilden hebben. Milan schreef met behulp van ChatGPT nog een heel naslagwerk over het gedachtengoed achter het ENVAI-netwerk (environmental artificial intelligency), dat een blauwdruk is voor hoe alle ecosystemen op deze planeet uiteindelijk kunnen aansluiten om de schaal(baarheid) van het project nog maar eens te benadrukken.

Na vele pogingen in Midjourney zijn we er in geslaagd om een passende avatar voor de Oceaan te genereren. Onze Nick heeft een script geschreven voor mogelijke teksten die de avatar moest gaan bezigen in New York. De avatar is vervolgens door Motion graphics designer Danny Merk bewerkt en geanimeerd aan de hand van verschillende AI video tools zodat de chat output ook ‘lipsynced’ gepresenteerd kon worden. Het resultaat was een spectaculaire (en later prijswinnende) presentatie van de Oceaan als ENVAI.

We zijn Milan dankbaar voor dit project. Dat we dit samen voor elkaar gebokst hebben, is fantastisch. De avatar werd veel mooier en natuurgetrouwer dan we ooit hadden durven dromen. Milan zat na zijn succesvolle presentatie in New York nog om de tafel met onder meer buitenlandse ministeries en het Obama Leadership Network. In de maanden die volgden, won hij met zijn project de Marc Cornelissen Brightlands award én de Wubbo Ockels innovatieprijs. Het vervolg? Meerdere pilot-projecten in de maak, waaronder ‘Een stem voor de Maas’ en een museum expositie. Daarover later meer.

RESULTAAT:

  • Uitzonderlijke presentatie voor de Verenigde Naties
  • Winnaar Marc Cornelissen Brightlands Award
  • Winnaar Wubbo Ockels Innovatieprijs
  • AI-expositie tijdens de TEFAF in Maastricht

ZO ZIET HET ERUIT:

Studio Winegum is lid van de KSF en partner van klantcontact.nl en conversation design institute